Categorieën
Actueel Employer Branding Recruitment

‘Zijn vacatureteksten dood?’ – Business Breakfast 27 maart 2018

Vijf deelnemers, van  uiteenlopende organisaties – een mbo-instelling, grote overheidsdienst, advocatenkantoor en G4-gemeente – schoven dinsdag 27 maart, op het toch wel behoorlijk vroege tijdstip van negen uur, aan aan de grote tafel in Villa Pera in Baarn. Doel: goed ontbijten en onder een soortement van leiding door Joost en Annemarie praten over de vraag: is de vacaturetekst dood?

De conclusie na twee uur: nee, vacatureteksten zijn niet dood. Ze kunnen vaak wél beter. En er zijn spannende nieuwe mogelijkheden.

Wel belangrijk, geen prioriteit

Omdat het voor recruiters bijna niet te doen is om er veel tijd aan te besteden, komt dit stukje van de communicatiemix vaak achteraan in de lijst met prioriteiten. Daardoor is er ook niet altijd genoeg tijd om ervoor te zorgen dat zo’n tekst past in het geheel van alle communicatie. Iets dat bij het koppel marketing/sales heel normaal is, namelijk zorgen dat duidelijk is dat het bij elkaar horende uitingen zijn, is bij employer branding/recruitment minder de gangbare praktijk. En dat terwijl de vacaturetekst vaak de eerste kennismaking is van de sollicitant met de organisatie. Zeker voor organisaties die te maken hebben met een flinke concurrentie – zoals roc’s of advocatenkantoren – is er winst te behalen. Met als bijkomend voordeel dat teksten die de onderscheidende kenmerken van een organisatie over weten te dragen, meehelpen aan het ‘bouwen’ van het totale werkgeversmerk.

Andere vormen

Voor de belangrijkste functies van een vacaturetekst – informeren, verleiden en selecteren – zijn er tegenwoordig verschillende alternatieven. Van vacaturevideo’s tot ‘hybride’ vacaturemeldingen, die bestaan uit een combinatie van tekst, beeld, animatie en film of nog uitgebreider, bijvoorbeeld met het laten zien van werkagenda’s en het beschrijven van een praktijkcase (Spielwork werd genoemd). Het kost aardig wat tijd – en geld – om zo je vacatures te presenteren. Maar het kan ook eenvoudiger, door bijvoorbeeld je vacature samen te stellen uit een combinatie van tekst, bestaand materiaal en/of mashups. Of zoals een middelgrote gemeente deed: bij de vacature een een zeer uitgebreide toelichting (in pdf, dat dan weer wel) op de vacature opnemen die kandidaten kunnen downloaden.

De vacaturetekst is niet dood, dat was de conclusie na twee uur geanimeerde uitwisseling. Woorden zullen altijd het werk blijven doen, al zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om die woorden extra kracht bij te zetten.